Penn Challenge 2011

Het zit erop. The PENN Challenge 2011 is voorbij. Spanning, sensatie, geluk, teleurstelling, alle emoties zijn voorbij gekomen. Sommige dromen zijn vervult, andere dromen kabbelen voort.
Al met al kijken we terug op een schitterend toernooi. Geen wanklanken, een enkel schoonheidsfoutje maar bovenal een uitermate gezellig en geslaagd toernooi. De entourage was goed, bijna perfect als de vis haar partij had meegespeeld. De vangsten bleven achter bij de eerdere edities van de PENN Challenge maar met 11 marlijnen waaronder de 225 kilo zware zwarte marlijn van Leen Maarleveld en 28 zeilvissen kan je geen slecht resultaat noemen.
Met het afsluiten van de PENN Challenge 2011 nemen we ook afscheid van Rony Neven als toernooi directeur. Na drie succesvolle toernooien treedt Rony, in goed overleg met de sponsor, terug uit de organisatie. Het stokje wordt, na afloop van de prijsuitreiking op de VISMA op zondag 2 april om 11.30 uur in het BEET theater, overgedragen aan Toine van Ierland.

Computerproject weeshuis
De PENN Challenge is een liefdadigheidstoernooi. Het toernooi draait om een weeshuis in Malindi.
The Fishing Dutchmen wist met behulp van een aantal sponsoren (MAKRO en TECHDATA) een tiental laptops inclusief aanverwante hardware en Engelstalige software te kopen. Deze machines zijn bestemd voor het weeshuis Blessed Generation Childrens Home in Malindi. Voor het vertrek vanuit Nederland en België zijn de laptops en toebehoren verdeeld onder de deelnemers om te reis naar Kenia te maken.
Vrijwel direct na aankomst in Malindi vertrekt een grote groep deelnemers naar het weeshuis. Bij de poort van weeshuis worden zij al opgewacht door de vele kinderen die daar verblijven. Met tekeningen en gezang worden zij ontvangen.
Ria en Fester Fennema zijn zichtbaar in hun nopjes met de vissers. De laptops worden zeer gewaardeerd en met name de leerlingen aan de technische school gaan met de machines in de weer.

Feest in het weeshuis. Een aantal deelnemers had kinderkleding, voetballen, vliegers, potloden en schriften meegebracht die grif aftrek vonden.
Na een indrukwekkende rondleiding langs de diverse gebouwen op het terrein werd afscheid genomen van de kinderen. Niet voor lang. Na de eerste toernooidagen moest er immers vis worden gefileerd en gebakken.

De generale
De meeste deelnemers zijn al een paar dagen eerder in Malindi neergestreken. Tijd om te wennen aan de boten, de zee en de techniek een beetje bij te schaven. Klaas en Hein Hoogduin willen het speedjiggen proberen. Samen met Patrick Bammens en Toine van Ierland krijgen zij met vallen en opstaan de beginselen van het speedjiggen onder de knie. Na een stuks of zes jigs, een dito aantal leaders komt dan eindelijk die dikke GT aan de oppervlakte.
Hein is de gelukkige en wist de vis na twintig minuten en hard werk langszij te krijgen. Zijn broer echter, krachtmens, draait binnen drie minuten een barracuda van ongeveer 12 kilo van 90 meter diepte in één beweging naar de oppervlakte. Voordat de vist beseft dat ie gehaakt is, is hij boven. En dan breekt de hel los als de vis realiseert dat er een haak in zijn bek zit. Springen, draaien, tollen, bijten en uiteindelijk lost de haakt. Een verslaving is geboren…. Klaas – Jigman – Hoogduin heeft de smaakt te pakken.

De komende week gaan nog veel jigs de diepte in, mooie exotische en vooral sterke vissen worden nog gevangen. Nog meer vissen worden de komende week verspeeld…. te licht materiaal.
Op 11 maart is het marlijnenbal. Leo Haak op de Neptune vangt twee marlijnen, een blauwe en een zwarte. Toine van Ierland vangt op de Tina zijn eerste zwarte; 150 kilo.

Het toernooi
Dertien teams, verdeeld over dertien boten waarvan er drie vanuit Malindi en de rest vanuit Watamu vertrokken met een vliegende start op weg naar de zwaarddragers. Gokken op zeilvis vanuit Malindi. Gokken op marlijnen vanuit Watamu.
Dag één werd overtuigend gewonnen door het team Ahoy PENN Force, Leen Maarleveld en Jacco Vermeulen. Met een prachtige zwarte marlijn van ongeveer 225 kilo, tagged & released; 800 punten, genoeg voor de dagwinst.

Dag twee werd gewonnen door de rivalen van Ahoy PENN Force. Raven PENN Force haalde haar gram door eveneens een dikke zwarte marlijn te vangen. Dion Raven en Robert Valkeneer wisten ook deze vis in al haar glorie weg te laten zwemmen na de vangst. Peter Ouwendijk viert in zijn eentje zijn eigen feestje op de Eclare en weet de dagwinnaars aardig bij te houden.

De welverdiende rustdag is daar. De kelen zijn na afloop van de tweede visdag gesmeerd en de zwarte marlijnen worden besproken, gewogen en uiteindelijk met rust gelaten. Een delegatie van de deelnemers bezoekt het weeshuis. De rest zoekt verkoeling bij het zwembad. Alleen Leo Haak stapt na een kort nachtje aan boord van de Neptune en beleeft een memorabele dag! Twee gestreepte marlijnen en als toetje een grote zwarte marlijn. Waar de man de kracht vandaan haalt……
Dag drie breekt aan. Volgens sommigen de dag waarop de wedstrijd wordt beslist. Het kan nog alle kanten op. Het onderlinge verschil is niet groot. Dit wordt echter de dag van Peter Ouwendijk, die de nek aan nek race met het Double Dutch wint met slechts 20 punten voorsprong. Ook de beide PENN Force teams doen goede zaken, evenals The Fishing Dutchmen.
Pech voor het White & Red team. Na een strijd van ruim 2,5 uur komt een zwaar gehavende levensloze zwarte marlijn langszij. Fred Gennesen is gesloopt. De vis is aangevallen door haaien en mist een groot deel van de buik en ingewanden. Aan de waag steekt de wijzer op 204 kilo; 400 punten. Helaas blijft de releasebonus achterwege waardoor het team 400 punten mist. Genoeg voor de dagprijs.

De laatste dag moet de beslissing brengen. In theorie kan iedereen nog winnen. Heb je een dag als Leo Haak eerder die week dan ben toernooiwinnaar. Vijf teams maken kan op de eindoverwinning; Ahoy PENN Force, Raven PENN Force, Gringo Loco, The Fishing Dutchmen 1 en Double Dutch.
Kipapa is de eerste drie dagen de meest succesvolle boot. Double Dutch vist vanaf deze boot de laatste dag. Maar.. Kipapa loopt averij op aan het eind van de derde dag en laat zich vervangen door Tarka. Een onbekende in de PENN Challenge tot nu toe. Wel een boot met een hele goede naam. En dat blijkt….

Met twee gestreepte marlijnen, een zeilvis en een haai, takelt het Double Dutch fishing team, op afstand gevolgd door Just for Fun en The Marlin Brothers de dagwinst binnen. Maar bovenal, de welverdiende eindzege. Patrick Bammens en Toine van Ierland zorgde voor vuurwerk aan boord van de Tarka, door binnen een uur vier mooie vissen getagged en wel weer los te laten. Met een polonaise aan boord werd het succes gevierd.
Ook Peter Ouwendijk, Gringo Loco, mocht een dansje maken met een welverdiende twee plaats in het toernooi. De rivallerende teams Ahoy PENN Force en Raven PENN Force werden respectievelijk 3de en 4e in het eindklassement.
De rode lantaarn was dit jaar voor het Dutch Tag Team. De overdracht van de lantaarn tussen de laatste van vorige jaar (Double Dutch, nota bene) en de laatste van dit jaar heeft in stilte plaats gevonden.

Het eindklassement

1 DOUBLE DUTCH, Toine van Ierland, Patrick Bammens
2 GRINGO LOCO, Peter Ouwendijk
3 AHOY PENN FORCE, Leen Maarleveld, Jacco Vermeulen
4 RAVEN PENN FORCE, Dion Raven, Robert Valkeneer
5 THE FISHING DUTCHMEN, Pierre Bronsgeest, Olaf van Hoof
6 TRAUMA TEAM, Leo Haak, Ton Bos
7 WHITE & RED, Fred Gennesen, Johan Gennesen
8 MARLIN BROTHERS, Bartjan Kerklaan, Eric Onderwater
9 FISH FOR FUN, Rony Neven, Marc Vannut
10 DREAMCATCHERS, Christophe d’Hooge, Johan de Wilde
11 MARLIN FIGHTERS, Bas Kanters, Edwin Kanters
12 THE TUNA BOYS, Kees de Groot, Paul Mulder
13 DUTCH TAG TEAM, Hein Hoogduin, Klaas Hoogduin

De prijsuitreiking
Het toernooi werd in stijl afgesloten aan het zwembad van Hotel Coconut Village, waar een groot aantal deelnemers verbleef. Samen met het management van het hotel werd het decor voor een grootse afsluiting opgebouwd door de bestuursleden van The Fishing Dutchmen, onder de leiding van de immer vrolijke Pep Karel.

Eén voor een druppelde de deelnemers en gasten het domein binnen. Rustig genietend van de overheerlijke cocktails en hapjes die de opstap naar de prijsuitreiking vormden. Genodigden bij dit spektakel waren de familie Paul van Kingfisher, Vera en Emiel van der Werf van de Sailfish Club, Bruno Fontana van Sandies Hotels Malindi, de winnende schippers Howard Lawrence Brown (Kipapa) en Callum Looman (Tarka) en uiteraard ook Ria en Fester Fennema van het weeshuis Blessed Generation Childrens Home.

Na het openingswoord van Rony Neven, nemen Hein Hoogduin en Pierre Bronsgeest de honneurs waar en beginnen aan de lange reeks van uit te reiken prijzen. De prijs voor de beste boot in het toernooi, prijzen voor de winnaars in de ‘grootste – vissen – competitie’ en uiteindelijke de bekendmaking van de einduitslag en overhandiging van de prijzen aan de nummers vier tot en met één van The PENN Challenge 2011 editie.

Eerst worden echter alle deelnemers en sponsors bedankt voor hun inbreng in de doelen van The Fishing Dutchmen en het laten slagen van de PENN Challenge 2011. Met name Robert Valkeneer van Pure Fishing wordt geëerd om het feit dat hij de PENN Challenge mogelijk heeft gemaakt door ruimhartige sponsoring.
Tot slot mag Pierre het weeshuis verrassen met een cheque ter waarde van € 750. Dit bedrag bleef over uit de gelden die door de deelnemers aan het toernooi zijn ingelegd. Een paar meevallers met o.a. de prijs van de transfers en de barbecue zijn daar debet aan.

Na de prijsuitreiking, de gedwongen zwempartij van het winnende team en het vele handen schudden wordt het barbecuebuffet geopend met een overheerlijke sashimi van geelvintonijn, aangedragen door één van de deelnemers. De koks van het hotel laten zien dat zij in staat zijn haar gasten te laten genieten.
Onze gasten zijn onder de indruk van het afsluitende feest. Howard Lawrence Brown stond op en gaf aan dat hij verrast was door de manier waarop de PENN Challenge wordt georganiseerd. Vervolgens stelde hij de Kipapa tegen opbod een dag beschikbaar waarbij de opbrengst naar het weeshuis gaat. Daarmee gaf hij het startschot voor een euforisch eind aan deze dag voor Ria en Fester Fennema. Na het optrekken van de verbale kruitdampen bleek er ruim € 5.000 te zijn opgeboden die kan worden toegevoegd aan de kas van het weeshuis.
Dat het die nacht opnieuw lang onrustig bleef laat zich raden. De gesprekken over zwarte marlijnen, gebroken wartels, pruiken, kromme hengels en zwetende oksels hielden nog lang aan. Witte gezichten, rode ogen en gebroken stemmen waren het zichtbare gevolg tijdens de lunch op ‘the day after’!

VISMA
De prijsuitreiking krijgt nog een vervolg op de VISMA in de Ahoyhallen te Rotterdam. In het BEET theater wordt rond 11.30 uur door Robert Valkeneer van Pure Fishing de door PENN Reels beschikbaar gestelde prijzen aan de prijswinnaars overhandigd. Tevens wordt afscheid genomen van Rony Neven.
Wij stellen het op prijs als alle deelnemers aan de PENN Challenge tijdens de prijsuitreiking aanwezig zijn.

The Fishing Dutchmen staan met een stand op de VISMA om aandacht te vragen voor de doelen die de stichting dient. Tijdens de beursdagen worden artikelen verkocht en vindt een loterij plaats waarbij mooie prijzen te verdienen zijn.
De standbemanning is nog niet geheel rond. Wij doen een beroep op de (oud -) deelnemers om een paar uur in de stand te staan en het verhaal van de stichting te vertellen, artikelen te verkopen en de loten aan de man te brengen.

PENN Challenge 2012
Het toernooi vindt volgend jaar opnieuw plaats en wel op 12, 13 15 en 16 maart. Opnieuw in Malindi en Watamu. Viste dit jaar nog 13 teams in het toernooi. De verwachting is dat volgend jaar tussen de 15 en 20 teams gaan deelnemen. Bij 20 teams stopt de inschrijving. Wees er dus op tijd bij!!

Inmiddels is het boeken van de boten in volle gang. Naast de Kingfisher boten, de bekende Watamu boten als Tega, Kipapa, Delta, Albatross en mogelijk Alleycat zijn de eigenaren van gelijkwaardige boten als Tarka, Seahorse, Unreel inmiddels bereid gevonden aan het toernooi deel te nemen. De eigenaren van Black Widow, Contagious, Simba, Jasiri, Little Toot, Broadbill, Kamara II en White Otter zijn inmiddels benaderd met het verzoek om deel te nemen aan de PENN Challenge.

De ambitie is hoog, zeker als je naar de namen van de nieuwe boten kijkt. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor PENN Reels. Deze stelt namelijk vier complete sets 50 ponds Internationals hengels en reels beschikbaar voor de beste boot. En, neem maar gerust aan dat de schippers/eigenaren daar wakker van worden. De aanschafwaarde van deze sets loopt namelijk in de duizenden Euro’s.

Kingfisher Malindi, in de persoon van Adrian Paul is opgenomen in de organisatie van het toernooi. Hij is onze woordvoerder voor het toernooi in Kenia en fungeert als tussenpersoon tussen schippers en organisatie. Adrian is niet betrokken bij de prijsonderhandelingen met de overige schippers.

Kingfisher is één van de nieuwe sponsoren van de PENN Challenge. Planhotel Group (Sandies hotels Malindi), in de persoon van Bruno Fontana heeft zich ook als sponsor gemeld, naast Raven Fishing en Ahoy Hengelsport. Hoe de sponsoring er precies uit gaat zien wordt op een later moment bepaald.

The PENN Challenge en de media
Mediapartner van The PENN Challenge is het vismagazine BEET. Vanuit Kenia is dagelijks op de website van BEET verslag gedaan van het toernooi. Door het jaar heen wordt regelmatig bericht over het toernooi, the Fishing Dutchmen en het weeshuis.
www.beet.nl
Het weblog van Robert Valkeneer op de website van Pure Fishing staat bol met de avonturen van de deelnemende teams aan de PENN Challenge. Ook het blog wordt regelmatig gevoed met informatie over het toernooi.
http://www.eu.purefishing.com/blog/blog-robert_valkeneer/cv.php?id=232

Tot zover de berichtgeving. Het komende jaar gaan wij jullie allen regelmatig informeren over de stand van zaken met betrekking tot het toernooi, de sponsoring, de activiteiten van de Stichting The Fishing Dutchmen, de stand van zaken met betrekking tot het weeshuis. Er komen zeker momenten waarop we elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bijpraten. Eén van die gelegenheden is waarschijnlijk tijdens een nieuw benefietdiner dat door Olaf van Hoof wordt geregeld in zijn brasserie in Uden.