Edwin vangt monstermeerval, een droomwens in vervulling!

Stichting “The Fishing Dutchmen” zet zich al jaren in voor mensen die vanwege lichamelijke en/of geestelijke omstandigheden niet zo makkelijk aan de waterkant komen als de doorsnee hengelaar. Ditmaal werd Pierre Bronsgeest, voorzitter en één der stuwende krachten binnen de stichting, benaderd door Ron Nieuweboer van Roned Sportfishing in Spanje. Ron was via de ouders van Edwin Hoogervorst ter ore gekomen dat Edwin in een zeer penibele gezondheidssituatie zit en dat er op sportvisgebied nog een wens open stond. Nog eenmaal wilde Edwin terug naar de Ebro om een mooie meerval te vangen. Eind jaren 90 waren Edwin en zijn ouders al meermaals te gast bij Roned. In het zonnige Spanje werden schitterende meervallen gescoord en werden mooie kostbare herinneringen verzameld. Echter één prent ontbrak nog in Edwins vis-CV, een 2 meter plus meerval. Deze monstervissen waren destijds uiterst zelden.

Volop spanning bij Edwin Hoogervorst tijdens het drillen van zijn Monstermeerval!
Volop spanning bij Edwin Hoogervorst tijdens het drillen van zijn Monstermeerval!

Vanwege Edwins broze gezondheid werd de trip naar Spanje tot een week voor het afreizen stil gehouden. Maar 19 juni 2015 was het zover. Jan, Joke en Edwin stapten in de auto om Edwins wens in vervulling te laten gaan. De aankomst in Spanje was zoals altijd zonnig, gezellig en vol hoop. Zou het lukken? Het blijft natuurlijk vissen. Eerst maar eens een meerval zien te vangen en dan hopen dat de meerval op het meetlint de twee meter voorbij streeft. Edwin gaf aan letterlijk van een meerval van 224 cm gedroomd te hebben.
Zondag 21 juni was er het weerzien met de machtige rivier de Ebro. Met de boot “Seacat”, geschipperd door Jan Moree werd er koers gezet naar één van de vele visnamige stekken. Eénmaal geankerd werd het aas uitgezet en kon het wachten beginnen. Niet voor lang! Meerdere aanbeten volgden elkaar in rap tempo op, maar niet eentje bleef er aan de haak zitten. Aan spektakel ontbrak het niet. Meerval die zich in de oppervlakte op de aangeboden aasvis stort. Dikke staarten die goed waren voor de nodige adrenaline, maar steeds weer wist de meerval aan de haak te ontkomen. Prachtig om te zien, maar helaas werd dag 1 met een nul op de teller afgesloten. Met een goed gevoel voor de volgende dag werden de ankers gelicht. Morgen weer een dag! De maandag bleek echter een kopie van de zondag te zijn. Meerdere momenten die goed genoeg waren om met een ferme klap de haak te zetten, maar weer ontbrak het aan geluk.

Edwins droom ging in vervulling, samen met zijn vader en moeder torst hij een meerval met een lengte van 2.27 meter voor de camera gehanteerd door schipper Jan Moree.
Edwins droom ging in vervulling, samen met zijn vader en moeder torst hij een meerval met een lengte van 2.27 meter voor de camera gehanteerd door schipper Jan Moree.

Dinsdag werd er gerust om er op de woensdag weer met goede moed tegen aan te gaan.
Zoals iedere dag was de stemming goed en werd er weer een mooie stek uitgekozen. Toen het aas uitgevaren was kon het grote genieten beginnen. Prachtig weer, een ondergaande zon en….EEN ONDERGAANDE DOBBER. Derde dag, drie keer is scheepsrecht? YES! Edwin zet de haak in een vlezige meervalbek en de dril kan beginnen. Maar wie is wie nu eigenlijk aan het vangen? Edwin is een boom van een kerel en echt wel wat gewend, maar hem is aan te zien dat hij duidelijk moeite heeft om de meerval uit de struiken te houden. Wat een kracht, wat een geweld. Sport en spektakel van de bovenste plank. Zet ´m op Edwin!!! Jan, Joke en schipper Jan moedigen Edwin aan om dit beest te bedwingen. De spanning is om te snijden als de meerval meerdere keren vervaarlijk uithaalt en probeert onder de boot te komen met alle mogelijke gevolgen van dien. Edwin weet de meerval echter goed te dirigeren en na een kleine twintig minuten laat deze zich voor het eerst in de wateroppervlakte zien. Het vermoeden dat om een grote vis ging werd bewaarheid; wat een bak! Niet veel later pakt Jan de meerval in de enorme bek om deze te landen. Met een doffe plof glijdt de monstervis de boot in. Iedereen houdt z´n adem in. Zou het twee meter plus zijn? Het kan niet anders, wat een enorme vis. Het meetlint maakt een einde aan de onzekerheid en geeft een lengte van 227 cm aan. Een enorme vreugdekreet uit vier kelen maakt een einde aan de stilte op de Ebro. Mission accomplished!
Felicitaties over en weer en blijde gezichten alom. Edwins´ wens is in vervulling gegaan en zijn gedroomde vis van 224 cm zelfs met drie centimeter overtroffen. Deze avond wordt er niet lang meer doorgevist, maar een ingetogen feestje gevierd.
Tijdens een vierde sessie wordt er nog een meerval van 96 cm gehaakt en gefotografeerd. Dan wordt er weer rust genomen en de spulletjes ingepakt om de terugreis te aanvaarden. Op zaterdagochtend nog een laatste kopje koffie en de familie Hoogervorst keert tevreden terug naar Nederland. Aan Edwin hoeven we niet te vragen hoe zijn week was. Zijn hemelsbrede glimlach spreekt boekdelen.

Ron Nieuweboer

Namens The Fishing Dutchmen bedanken wij RONED Spanje voor de geweldige support van de familie Hoogervorst en de prachtige dagen die zij hier beleefd hebben. Met name gaat onze dank uit naar schipper Jan Moree en eigenaar Ron Nieuweboer. Meer informatie over het vissen op meerval, tonijn en andere vissoorten in de monding van de Ebro kun je vinden op www.ronedspanje.nl